fredag 24 september 2010

Svenskar




Idag ses svenskar som lite mesiga, vi står i kö, är försiktiga och sitter inte gärna nära någon på bussen eller pratar med främlingar i onödan. Varför? Jo det är en fysisk lag, varje aktion har sin reaktion. Hur var svenskar för 1000 år sedan? Vi var blodtörstiga vikingar, fruktade i hela den kända världen och kanske tom i rymden vem vet. Jag skulle vilja se den viking som ställer sig i kö bara för att undvika en obekväm situation med kroppskontakt och hets, han skulle dragit sitt svärd och gjort en egen kö är vad han skulle ha gjort.

För den delen tror jag inte heller Gustav Vasa som åkte skidor (antagligen inte vallade) mellan Mora och Sälen och använde bara en stav skulle låta någon sätta sig på honom. Mannen drev ju för farao ut dansken som om den vore en flock tröga kor. Heller inte Karl XII var någon mes, nej nej. Jag tror inte han hade stått på bussen istället för att sätta sig bredvid nån han inte kände eller slumpvis vald snygg tjej. Han skulle ha tagit henne med storm och bara för att han kunde skulle han struntat i kön vid främre dörren och gått in vid den bakre. Så gör en riktig kämpe.

För att inte utelämna kvinnorna, Selma Lagerlöf. Tror inte hon skulle undvikit en mjukare duell med ord bara för att inte sätta sig själv i en obekväm situation. Nej hon skulle ha skällt ut den som serverade henne en måltid med klyftpotatis och fläskfilé när hon solklart beställde pommes men bara svävade bort lite i tankarna för att hon spanade in en brud. Respekt Selma!

Det är på grund av dessa storsinnade och djärva människor som vissa svenska idag är så mesiga som omgivningen tror. Allt är en reaktion! Tack för din fråga Albin 4 år.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar